onsdag den 5. september 2012

Er 75% af kvinders husarbejde unødvendigt?

Kvinder, I er så skøre! Har I aldrig hørt om mikroovne?
Så er der et gæsteindlæg på MANFO! Det er en person ved navn Thomas, der har skrevet indlægget. Ikke Lennart Kiil. Det vil vi lige understrege, så man ikke påstår at nogen har skrevet indlægget når de ikke har (ja, det er dig jeg tænker på, Susanne Staun!). Altså: Thomas. Ikke Lennart.

Thomas har tænkt lidt.
Jeg tænkte over dette den anden dag, da jeg havde tid til det. Der er mange kvinder i dagens Danmark, der mener, at deres muligheder for karriere bliver hæmmet, fordi de skal lave det meste af arbejdet i hjemmet. Der er statistikker, der viser, at kvinder laver op til 80 procent af arbejdet i hjemmet.
Wow! Det lyder godt nok voldsomt. Nu har Thomas så godt nok lige glemt at fortælle hvilke statistikker han har brugt, så vi kan ikke tjekke efter. Nå, vi kan nok godt tage hans ord for det.
Kigger man nærmere på, hvad disse statistikker definerer som arbejde i hjemmet, er det sjovt nok kun det, der tidligere blev karakteriseret som kvindernes opgaver, der nu er arbejde i hjemmet. Vedligehold af diverse ting som hører under handymand arbejde, som mænd primært står for, er sjovt nok udeladt.
Sikke en omgang mandehad, hva'? Er der andet der er udeladt? Hvis bare der var en eller anden måde Thomas kunne fortælle os hvilken webadresse han har set de statistikker på. En form for led fra MANFOs side til statistikken—et link, om man vil. Men det ligger nok et par år i fremtiden endnu.

Oveni er min tese, at hvis vi kigger nærmere på de opgaver, kvinderne laver i hjemmet, så er mændene vel ligeglade med de fleste. Lad os for nemheds skyld sætte et tal på og vurdere, at mænd er ligeglade med 60 procent af de opgaver, der skal løses i huset.
Det lyder jo helt fornuftigt. Når nu vi taler om hele 60 procentpoint kunne det måske være rart at vide hvad det er for nogle opgaver, der er unødvendige. Men skidt, Thomas ved sikkert, hvad han snakker om.
Derved er der 40 procent af opgaverne i hjemmet - af det tidligere “kvinde-arbejde” - som begge parter mener, bør løses. Hvis kvinderne laver 80 procent af det (60 procent som kun de er interesseret i), så er der 20 procent-point tilbage til det fælles arbejde. Sjovt nok det samme som manden har tilbage af det fælles interesse-arbejde. Derfor er der ofte uoverensstemmelser med hvor stor en del af det fælles arbejde i hjemmet, de hver især mener at tage.
Hvis nogle af læserne er forvirrede (kvinder og feminiserede mænd er trods alt ikke så gode til det med matematik), kan Mandfjols lige hurtigt forklare det:

Kvinder gør angiveligt 80 procent af arbejdet i hjemmet. Det vil sige at mænd laver 20 procent af opgaverne.
60 procentpoint af de 80 er i virkeligheden komplet unødvendige—det er kun de tossede kvinder, der mener, at det skal laves.

80 - 60 = 20 procent.

Kvinder laver altså reelt kun 20% af arbejdet i hjemmet, ligesom mændene, der også laver 20 procent. Mænd og kvinder laver altså lige meget i hjemmet.
I det ovenstående eksempel vil kvinder jo mene, at de tager 80 procent, mens mændene vil mene, at de tager 50 procent.
Åh kvinder, I er så tossede! I ved slet ikke at I laver 75% af jeres husarbejde helt uden grund!
Vi ser ved ovenstående, at kvinder har mulighed for at frigøre op til 60 procent af den arbejdstid, de lægger i hjemmet, til at hellige sig deres karriere. Det eneste, det kræver, er, at de slækker på egne krav og ambitioner på hjemmefronten. Mænd har ikke disse ambitioner. Lad os dog for at være fair sætte det ned til 50 procent, da kvinderne nok har lavet noget, vi som mænd har overset - ligesom de ikke inkluderer, det arbejde vi laver som handymænd.
Så kvinder, gå ud og gør karriere, hvis I ønsker det. Der er intet til hinder for det andet end jer selv.
That's right, kvinder. Al den tid har I snakket om "patriarkat" og "undertrykkelse" og "min partner fik ikke forældreorlov, så jeg var nødt til at tage den, hvilket satte mig i en dårligere position på arbejdsmarkedet". I virkeligheden er det kun jer selv, der har holdt jer tilbage, tøser.

Mandfjolset kunne snakke længe om hvordan man gennem historien rutinemæssigt har undervurderet kvinders arbejde og overvurderet mænds, men lad os i stedet kigge lidt på selve indlæggets kvalitet. Hint: den er lav.

Thomas nævner statistikker, men ikke hvor han har dem fra, på trods af at han bygger hele sit indlæg på samme kilder.

Dernæst baserer han et argument og hele sin centrale pointe på en påstand, som han "for nemheds skyld" sætter et ekstremt højt tal på—hele 75 procent af kvinders indsats i hjemmet bliver slettet (her på Mandfjols kunne vi i øvrigt godt forestille os at mange mænd kunne være ligeglade med visse dele af husarbejdet fordi kvinderne tager sig af det). Dette gøres fuldstændig uden at kvalificere postulatet. Thomas forsøger ikke engang at forklare os hvad dette "ligegyldige husarbejde" kunne bestå af.

"Ligestilling og arbejdsfordeling i hjemmet" er med andre ord ikke andet end et uunderbygget postulat som ikke engang bliver forklaret ordentligt, ud fra hvilken Thomas åbenbart kan drage en konklusion der fuldstændig negligerer alle kvindekampens argumenter for hvorfor kvinder er underrepræsenterede på arbejdsmarkedet. Det er ret godt klaret af ham!

Men okay, det er vist også først omkring niende klasse, man lærer at bruge kildehenvisninger.

På trods af at det er Thomas og ikke Lennart Kiil (altså Thomas, ikke Lennart) der har skrevet dette lille mesterværk, så reflekterer det altså også dårligt på Lennart og MANFO. Det er trods alt Lennart Kiil, der har sluppet artiklen gennem nåleøjet, tilsyneladende helt uden rent faktisk at læse den.

Thomas og/eller Lennart: Må vi nok ikke få nogle kilder? Det er et interessant postulat, men som det ser ud lige nu kunne en 12-årig skrive en mere dybdegående analyse.

2 kommentarer:

  1. Du kan få en statistik der viser 72,625% af husarbejdet udføres af kvinder her http://www.leksikon.org/art.php?n=1142

    Hvad der menes med overflødigt husarbejde er blandt andet overdreven støvsugning, overdreven oprydning, overdreven rengøring. Jeg mener fx ikke at der er behov for at blive støvsuget mere end en gang om ugen, mens min hustru gerne vil have gjort det hver dag og minimum hver anden. Det samme gør sig gældende med andre intervaller for oprydning og rengøring. Derudover er der også en meget stor interesse fra min hustru i at sørge for at børnene har det rette tøj som skal sidde på den rette måde og derfor bruge hun en masse tid på det. Endnu en ting jeg ikke mener hun burde bruge tid på, men det er hendes valg. Så længe hun er opmærksom på at hun selv vælger at bruge tiden på at opfylde hendes behov og ikke projicere det over på mig som værende mit behov.
    Har set statistikker der viser op mod 80%, men mit hurtige google fandt lige denne, som sjovt ikke karakteriserer den del af arbejdet der primært udføres af mænd som husarbjde

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak for statistikken.

      Jeg går ud fra at du har hørt lignende historier fra andre par. Konklusioner baseret på et enkelt tilfælde virker som lidt tynd brug af empiri.

      Det slår mig som ret underligt, at du kan affeje din kones husarbejde udelukkende fordi du mener, det er overflødigt. Argumentet om, at husarbejde kun tæller med i statistikken hvis begge parter mener, det er nødvendigt holder ikke rigtig—hvad hvis du kun mente det var nødvendigt at vaske tøj et par gange om året og at gøre rent når kakerlakkerne kommer lidt for tæt på? Ville det så stadig være din kones ansvar?

      Dertil kommer at vi som mænd har det privilegie at vi slet ikke i lige så høj grad bliver bedømt på vores børn og husholdning som kvinder gør. Det kommer af hele forventningen om at kvinden selv den dag i dag er homemaker og børnepasser. Et beskidt og rodet hjem eller et barn i skidt påklædning ville med stor sandsynlighed reflektere dårligere på din kone end på dig. Jeg har f.eks. aldrig hørt nogen blive kaldt en "ravnefar".

      Med hensyn til MANDEOPGAVER, så står der reparationsarbejde i skemaet. Der har mænd overvægten af arbejdet. Jeg går ud fra at du tænker på ting som at lægge en ny terrasse. Det står faktisk også nævnt:

      "Mænd udfører dog noget mere vedligeholdsarbejde end husarbejde. Dvs. at mænd udfører mere af det «husarbejde» som fremtræder som mere varige resultater. Kvinden gør det arbejde, som må gentages og hvor resultaterne er mere usynlige."

      Som der står er handyman-arbejde mere permanent og skal sandsynligvis ikke gøres lige så ofte som "kvindearbejde". Derudover får man nok flere komplimenter på en flot terrasse eller ny tilbygning end man gør på et rent hjem og rent vasketøj. Sat lidt på spidsen er MANDEARBEJDE en del mindre utaknemmeligt end andet arbejde i hjemmet, og det er ikke på samme måde taget for givet.

      Kort version: Husarbejde kan ikke affejes som unødvendigt bare fordi du synes det er det, og MANDEOPGAVER kan ikke rigtig grupperes med andet husarbejde.

      Slet